Στο πλαίσιο ανάδειξης των προτάσεων της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» ανά δημοτική κοινότητα, σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα βασικά σημεία του προγράμματός μας για την Β’ Κοινότητα.

Στις προτεραιότητές μας είναι η αναβάθμιση της δυτικής εισόδου και ιδιαίτερα της περιοχής των Λαχανόκηπων. Στη κατεύθυνση αυτή, προωθούμε τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ανάπλασης της περιοχής, στη βάση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στόχος να βγει από το τέλμα της υποβάθμισης και να αποτελέσει έναν πόλο έντασης δραστηριοτήτων του τριτογενούς τομέα, που θα αποφορτίσει το κέντρο της πόλης, σε συνδυασμό με την ενίσχυση του πρασίνου.

Παράλληλα, βασικό μας στόχο αποτελεί η αναβάθμιση της περιοχής στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό σε συνδυασμό με την υλοποίηση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Προωθούμε έργα αναβάθμισης περιμετρικά, όπως η διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου μεταξύ των οδών Κωλλέτη, Κώττα Ρούλια και της δυτικής εισόδου (φυτοτεχνικές εργασίες, ηλεκτροφωτισμός, πεζοδρόμια).

Στα έργα αναβάθμισης περιλαμβάνεται επίσης η διαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου γύρω από το εμπορικό κέντρο, με φυτεύσεις, χώρους άθλησης και αναψυχής, αλλά και επί των οδών Γιαννιτσών και Κωλέττη, με συντήρηση και ευπρεπισμό των πεζοδρομίων, βελτίωση της προσβασιμότητας (ράμπες ΑμεΑ), οριοθέτηση της στάθμευσης (προεξοχές, διαγραμμίσεις, αποτρεπτικά εμπόδια), χωροθέτηση κάδων αποκομιδής και ανακύκλωσης, αύξηση πρασίνου.

Στο πρόγραμμά μας είναι η εξυγίανση στα όρια της περιοχής των Λαχανόκηπων (οδοί Ρωξάνης και Δάφνης), με την απομάκρυνση εστιών μόλυνσης από δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους (μπάζα, απορρίμματα, εγκαταλελειμμένα οχήματα, κατεδαφίσεις ετοιμόρροπων κτιρίων), από τις Αποθήκες της Τράπεζας Πειραιώς και από ιδιοκτησίες του ΟΣΕ. Ιδιαίτερα για τις αποθήκες χρειάζεται κατεδάφιση, εξυγίανση και αναβάθμιση, που θα προκύψει από πολεοδομική ανάπλαση ενταγμένη στον ευρύτερο σχεδιασμό του δήμου.

Αναγκαία κρίνεται επίσης η αντιμετώπιση ανθρωπιστικών – κοινωνικών προβλημάτων και επειγόντων θεμάτων υγιεινής της περιοχής, με τη συνδρομή άλλων υπηρεσιών για τη μεταστέγαση και περίθαλψη οικογενειών με ανήλικα παιδιά και μεμονωμένων ατόμων που βρίσκουν καταφύγιο σε ερειπωμένα κτίρια και διαβιώνουν σε εντελώς υποβαθμισμένες συνθήκες.

Ακόμη, προτείνουμε έργα διανοίξεων και διαμορφώσεων οδών και πεζοδρομίων στην περιοχή των οδών Κατεχάκη, Τσορλίνη, Ματζάρου, Δούμπα κ.α., για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του οδικού δικτύου και την αναβάθμιση των δημοσίων χώρων.

Στα έργα για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του οδικού δικτύου και την αναβάθμιση των δημόσιων χώρων συμπεριλαμβάνεται και η διάνοιξη και διαμόρφωση στην περιοχή των οδών Γιαννιτσών, Μιχ. Καλού, Καζατζάκη, Αναγεννήσεως κ.α ώστε να επέλθει ‘κυκλοφοριακή’ ισορροπία.

Στους στόχους μας είναι και η επιχείρηση εξυγίανσης περιμετρικά και εντός του χώρου σχολείου μεταξύ των οδών Σαπφούς, Βουτυρά, Καβακίων, Παλαιού Σταθμού, και των ορατών τμημάτων του ρέματος της οδού Πατριάρχου Κυρίλλου, με την κατεδάφιση κτισμάτων, την οριοθέτηση και προσωρινή διαμόρφωση των δημόσιων ακινήτων και την απομάκρυνση περιβαλλοντικών ρύπων. Στο οικόπεδο που είναι σε διαδικασία απαλλοτρίωσης από το ΥΠΟΜΕ, προτείνουμε να κατασκευαστεί και ένα πολυπολιτισμικό σχολείο, πέρα από το σχολείο που προγραμματίζεται.

Ένα βασικό ζήτημα είναι ταυτόχρονα και η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών συνεπειών από τη διατήρηση σε ημιτελή κατάσταση του κτιριακού συγκροτήματος του συνεταιρισμού «Άγιος Χριστόφορος» στην οδό Στ. Βουτυρά. Προτείνουμε την αποπεράτωση του με κρατική μέριμνα και την αξιοποίηση του για παροχή κοινωνικής στέγης.

Αγαπάμε την πόλη μας, φροντίζουμε τις γειτονιές!